Marele EMMIYAN la Bucuresti


Cu cateva zile inainte sa plecam in cantonament la Moieciu, la sala de atletism, ne-a vizitat la invitatia FRA Robert Emmiyan, presedintele Federatiei Armene de Atletism. Robert Emmiyan este cel mai bun saritor in lungime European si al patrulea in lume din istoria atletismului, cu o performanta de 8,86 m (1987)! Vicecampion mondial, triplu campion European si multiplu medaliat la multe competitii internationale, Robert a stat de vorba cu noi, in sala de la LIA MANOLIU si ne-a spus cateva din secretele cu care el a reusit marea performanta in sport, dar si in societate. Le spicuim asa cum le-au inteles CRISTINA IACOBAN, SIMONA BALCA si ELENA VISCUN, prezente si ele in sala:
Trebuie sa-ti iubesti antrenorul si sa ai incredere totala in el ! (Robert, in cei 30 de ani de cariera a avut UN SINGUR ANTRENOR, si in momentele de glorie dar si in clipe mai dificile)
Trebuie sa gandesti permanent POZITIV, sa crezi ca poti mai mult, fara o astfel de abordare a lucrurilor sansele de reusita fiind mai mici.
Robert nu este un atlet foarte inalt (1,78 m), si cu toate acestea A REUSIT.
Sa dam importanta fiecarui gest, fiecarui exercitiu, fiecare detaliu din pregatire este foarte important si trebuie executat corect. La alergarea usoara sa controlam bratele cum se misca inainte si inapoi, cu palma desfacuta, sa avem privirea inainte, barbia sus, sa constientizam fiecare contact cu solul. ROBERT NU A FOST NICIODATA GRAV ACCIDENTAT, in timp ce alti atleti de valoare au multe operatii si multi au trebuit sa renunte la performanta datorita accidentarilor !
Scoala si invatatul au un rol esential in viata oricarui atlet si sportiv, si trebuie sa le facem cu placere
Alimentatia este foarte importanta, sa mancam numai alimente proaspete, fructe, legume, peste, salate, sa bem foarte multa apa, sa evitam mancatul gen fast-food
Nu trebuie sa spui niciodata ca esti obosit, chiar daca esti
Trebuie sa avem incredere in noi insine si in ceea ce putem sa realizam, sa vizualizam ce trebuie sa facem, sa ne antrenam psihicul si vom fi invicibili.
Nu trebuie sa renunti la visul tau chiar daca ai avut un necaz (in 1988 cand a avut loc marele cutremur din Armenia – 6,8 grade pe Richter, blocul in care locuia Robert s-a prabusit, Robert pierzand tot ce avea, inclusiv pe tatal sau care se afla in apartament in acel moment) .
Sa ne refacem dupa antrenament prin pilates, stretching, yoga, alergare descult prin iarba
Nu conteaza conditiile de antrenament, ci MODUL IN CARE GANDESTI
Profesorii si familia au un rol foarte important in performanta
Sa nu fortam mai mult decat trebuie organismul. Fiecare sportiv are propria lui abordare si modalitate de a lucra. Trebuie lucrat in stransa legatura cu antrenorul.
Sa ne aducem aminte intotdeauna de unde am plecat, si sa nu uitam nici macar de invatatorul din scoala primara.
Nu te sfii de la munca, nu iti contesta antrenorul, nu te da in laturi de la nimic si in primul rand tu trebuie sa iti doresti sa depui efort, nimeni altcineva nu poate sa faca asta pentru tine.
Viata este frumoasa
Sa ascultam parerile celorlalti, chiar daca nu sunt intotdeauna bune
Nu-mi plac oamenii tristi si cei care se plang

Comments are closed.